Dobry sklep rowerowy

Jako że zbliża się oczekiwana przez wielu wiosna, większość z nas postanowiła zadbać o swą kondycję fizyczną. Zazwyczaj wyciągamy więc rower z piwnicy. Wszak piękna pogoda zachęca do aktywności fizycznej. Po kilku miesiącach zimy, nasze rowery często nie są w najlepszym stanie. Zresztą tak jak nasza kondycja. O ile z przywróceniem naszej formy nie będzie tak łatwo, to rower możemy dość szybko doprowadzić do dobrego stanu. Oczywiście najpierw musimy zrobić ogólny przegląd. Zacznijmy więc od opon i dętek.

To najważniejsze elementy, które zapewnią nam bezpieczeństwo na drodze. Na tych rzeczach z pewnością nie można oszczędzać. Dobre dętki rowerowe kupimy w specjalistycznych sklepach rowerowych, zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych. Wystarczy na ramie koła sprawdzić jaki potrzebujemy rozmiar, określić w jakim terenie planujemy jeździć i już możemy zamawiać dętki i opony. To nie są drogie rzeczy. Często różnica pomiędzy modelami wynosi kilka, może kilkanaście złotych. Tu naprawdę nie warto oszczędzać kosztem jakości. Drugim bardzo ważnym elementem o który musimy zadbać, to wszelkiego rodzaju przerzutki, łańcuch, piasta. Te rzeczy wymagają pewnie smarowania. W sklepach rowerowych są w ofercie różne smary rowerowe. Jeżeli nie mamy doświadczenia w tej materii, warto poprosić o pomoc sprzedawcę. Jeszcze lepiej by było poprosić kogoś znajomego, lepiej zorientowanego w temacie, aby nam przesmarował te mechanizmy które wymagają smarowania.

Jeżeli jednak decydujemy się samodzielnie wykonać cały przegląd roweru, róbmy to powoli i dokładnie. Wszystkie niezbędne do tego rzeczy kupimy w sklepach rowerowych. Jeżeli w naszej miejscowości nie ma sklepu specjalizującego się w sprzedaży rowerów i części do nich, warto zajrzeć do internetu. Taki internetowy sklep rowerowy posiada zazwyczaj dużo bogatszą ofertę niż sklep stacjonarny. Możemy też w łatwy i wygodny sposób znaleźć interesującą nas część rowerową. Bardzo często towar tam oferowany jest też dużo tańszy niż w sklepie stacjonarnym. Nie obawiajmy się, że jest to jakieś oszustwo. Jest to zupełnie normalne, gdyż sklepy te nie muszą wynajmować lokalu na sklep, zatrudniać tylu sprzedawców, dzięki czemu mogą znacznie obniżyć koszty własne. Niezależnie od tego gdzie zdecydujemy się kupić potrzebne części, pamiętajcie o najważniejszym. Na własnym bezpieczeństwie nie można i nie warto oszczędzać. W przeciwnym wypadku zamiast cieszyć się piękną, wiosenną pogodą, będziemy oglądać sufit sali szpitalnej. A o tym chyba nikt z nas nie marzy.

About Averso

Mechanik rowerowy - zawód moich marzeń.